Kompleksna obravnava limfedema


 

1. Zdravljenje limfedema:

Zdravljenje limfedema se izvaja s Kompleksno dekongestivno fizikalno terapijo (KDT), ki je mednarodno priznana kot najbolj uspešna pri celostni obravnavi limfedema. KDT zajema skupek različnih segmentov, ki si sledijo v točno določenem vrstnem redu. Vsak posamezen del obravnave ima pomembno vlogo in je učinkovit le v kombinaciji z ostalimi metodami.

Celostna obravnava limfedema poteka v dveh fazah:

 • 1. FAZA je namenjena intenzivnemu odstranjevanju limfedema. Obravnava poteka vsak dan in traja od dva do štiri tedne. V tem času se izvaja ročna limfna drenaža in večplastno kompresijsko povijanje s kompresijskimi povoji za limfedeme.
 • 2. FAZA je namenjena vzdrževanju stanja, ki smo ga dosegli v prvi fazi obravnave. V začetku je potrebna obravnava enkrat ali dvakrat na teden, nato pa se na kontrolo prihaja enkrat na mesec. V tej fazi oseba z limfedemom namesto kompresijskih povojev nosi po meri izdelano kompresijsko oblačilo.

Kompleksna dekongestivna fizikalna terapija je sestavljena iz:

 • Ročne limfne drenaže – je specialna ročna tehnika s katero spodbujamo delovanje limfnega sistema in z njo učinkovito odstranjujemo tekočino iz prizadetega področja.  
 • Kompresijskega povijanja - je večplastno in se uporablja po vsaki ročni limfni drenaži. Zunanja kompresija nadomesti pritisk tkiva in prepreči ponovno zatekanje roke/noge.
 • Terapevtskih vaj v kompresiji - aktivne vaje, ki jih oseba izvaja s kompresijsko povitim delom telesa. Poleg tega se priporoča še plavanje, hoja, kolesarjenje in zmerne aerobne vaje.
 • Nege in rednega pregledovanja kože - je preventivnega pomena. Kožo negujte s Ph neneutralnimi mili in kremami. V obeh fazah celostne obravnave limfedema je potrebno ohraniti zdravo, čisto, primerno hidrirano in nepoškodovano kožo, sicer se zaradi okužb stanje limfedema lahko poslabša.

 

2. Kaj je ročna limfna drenaža?

Ročna limfna drenaža je tehnika, s katero vplivamo na angiomotoriko limfnih žil. S tem spodbudimo limfni pretok in omogočimo povečan odtok limfne tekočine iz tkiv. Prvotno so jo razvili za zdravljenje imunskih in drugi težav, sedaj pa je eden izmed temeljev pri zdravljenju limfedemov.

Ročna limfna drenaža ima dva principa apliciranja. Pri zdravljenju primarnega limfedema se jo aplicira po poteku limfnega sistema, medtem ko se pri sekundarnem limfedemu z njo preusmerja odvečno limfno tekočino iz prizadetega področja (to je področje, kjer so bile odstranjene limfne bezgavke) v področje telesa, kjer je pretok limfne tekočine nemoten.

Kot vsaka terapevtska tehnika ima tudi ročna limfna drenaža svoje prednosti in omejitve, ki pa jih je potrebno poznati in upoštevati. Absolutne kontraindikacije za ročno limfno drenažo so:

 • Nezdravljeno maligno obolenje
 • Akutna tromboza
 • Srčno popuščanje
 • Splošna in lokalna vnetja

 

3. Zakaj je pomembna kompresijska terapija?

Uporaba kompresije je eden od temeljev zdravljenja limfedema. V intenzivni fazi zdravljenja limfedema se po aplicirani ročni limfni drenaži s kompresijskim povijanjem zmanjšuje obseg uda, preprečuje ponovno kopičenje tekočine v tkivu med eno in drugo obravnavo in mehča morebitno fibrozno tkivo. Oseba je kompresijsko povita noč in dan ves čas intenzivne obravnave.

V vzdrževalni fazi zdravljenja limfedema pa se priporoča nošenje kompresijskih oblačil. Ta omogočajo zdravstveno ustrezen tlak na oteklem predelu telesa. To pomeni, da zadostna kompresija oblačila preprečuje kopičenje odvečne tekočine, s tem se ohrani velikost in oblika prizadetega predela telesa in podpre in izboljša limfni obtok. Kompresijska oblačila se nosijo čez dan in ponoči snamejo. Kompresija oblačil s časoma oslabi, zato jih je potrebno redno menjavati.

Mere za kompresijsko oblačilo se vzamejo po končani intenzivni fazi obravnave limfedema. Kompresijska oblačila so krožno ali plosko tkana in so na voljo v različnih oblikah, velikostih, barvah in stopnjah kompresije ( razred 1 – 4 ). Obsežna oteklina običajno zahteva večjo podporo kot blaga. Recept za kompresijsko oblačilo predpiše zdravnik specialist in prav tako določi kompresijski razred. Kompresijski razredi nekoliko varirajo glede na državo proizvajalca. Pri naročanju kompresijskega oblačila je zelo pomembna natančna meritev okončine. Upoštevati je potrebno tudi fazo in težavnost limfedema, bolnikovo udobje, želje, njegov življenjski stil, psihosocialni status, druga obolenja in njegovo sposobnost nameščanja in odstranjevanja kompresijskega oblačila.

 

4. Ali so na voljo tudi drugi načini zdravljenja?

Kirurško zdravljenje limfedema ima omejene možnosti. Liposukcija, kirurško uravnavanje in mikro kirurgija za zmanjševanje limfedema in ponovne vzpostavitve limfnega toka so preizkušeni postopki, vendar niso pogosto izbrani.

Različne druge oblike zdravljenja, ko so laserska terapija, taping, hiperbarični kisik in nekatera zdravila so v uporabi, vendar do sedaj ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti.

 

5. Kakšen je vpliv limfedema na kvaliteto življenja?

S pojavom limfedema se lahko pojavijo tudi različni psihosocialni problemi. V kolikšnem obsegu se izrazijo je v veliki meri odvisno od posameznikovega značaja in od stanja samega limfedema. V vsakem primeru pa limfedem od osebe zahteva sposobnosti sprejeti kronično bolezen in vsakodnevno ravnanje z limfedemom. To ima lahko vpliv na posameznikovo samopodobo in kvaliteto življenja. Kadar oseba nima zadostne podpore okolice, se lahko pojavijo depresija in strah.

Učinkovito zdravljenje ter nadaljnje vzdrževanje stanja limfedema bo vključevalo tudi psihosocialno podporo in pomoč, ki optimizira kakovost življenja in olajša vsakodnevno samo-vzdrževanje stanja.

Reference

 • M. Woods. Lymphoedema Care. (2007), Blackwell Publishing.