Lipedem 


 

1. Kaj je lipedem?

Lipedem je kronična metabolna motnja maščobnega tkiva, ki prizadene skoraj izključno ženske, neglede na telesno težo. Gre za obojestransko, simetrično povečano tvorjenje nenormalnega podkožnega maščobnega tkiva, ki se kopiči predvsem na nogah in redko tudi na rokah.

 

2. Kaj je vzrok nastanka lipedema?

Vzrok nastanka lipedema ostaja nejasen, vendar obstaja sum genetske in hormonske vpletenosti. Glede na strokovno literaturo, je ponavadi pojav lipedema povezan z obsežnimi hormonskimi motnjami ali motnjami delovanja jeter.

 

3. Pojavnost lipedema?

Pojavnost lipedema ni natančno znana. Obdobje pojava ali poslabšanja lipedema sovpada s časom hormonske spremembe. V večini primerov se lipedem pojavi v času pubertete ali nekaj let kasneje. Vendar se lahko pojavi ali poslabša tudi po nosečnosti, ginekoloških operacijah ali ob začetku menopavze. Pri moških je zelo redek.

 

4. Kakšni so znaki in simptomi lipedema?

Lipedem je redko omenjen v medicinskih priročnikih, zato mnogi z njim niso seznanjeni. Zaradi tega je pogosto spregledano stanje in označeno kot enostranski limfedem, obsežen “celulitis” ali patološka debelost.

Lipedem se vedno pojavi simetrično na obeh straneh telesa. Prekomerno razmnoženo maščobno tkivo je ponavadi prisotno na obeh nogah (med boki in gležnji). Občasno so prizadete tudi roke (od ramen do zapestja). Stopala in dlani niso prizadete. Tkivo je pogosto občutljivo in boleče na dotik, ima gumijast občutek in čez čas postane trdo (fibroza tkiva).

Lipedem delimo v 3 stadije:

Stadij I. -  normalna površina kože / majhne strukture maščobnega tkiva

Stadij II. -  neravna površina kože (izgled “pomarančne” kože) / velike strukture maščobnega tkiva

Stadij III. - obsežno deformirano maščobno tkivo

Lipedem je pogosto povezan z venskimi in drugimi vaskularnimi motnjami, kar vodi v nastanek ortostatskega edema (fleboedema) in tudi zaradi poškodbe tkiv v nastanek  limfedema. Kombinacijo teh motenj tako imenujemo lipo-phleboedem, lipo-limfedem in lipo-limf-phleboedem (več pod mešani edemi). Če lipo-limfedem ne zdravimo, čez čas stanje napreduje v čisti limfedem.

 

5. Preventiva in zdravljenje lipedema?

Trenutno ni znanega načina zdravljenja lipedema. Kljub temu se ga trenutno kar uspešno obravnava z različnimi terapevtskimi tehnikami in metadomi, ki pomagajo ublažiti edem, bolečino in zadržati progresivno naravo lipedema.

 

DIETA in TELESNA AKTIVNOST:

Lipedem ni klasična debelost in ga zato ni mogoče odpraviti z dieto in fizično aktivnostjo. Zdravljenje je v prvi vrsti konzervativno in je odvisno od končne klinične diagnoze. Ker se v večini primerov lipedemu pridruži še limfedem in phleboedem je zdravljenje vezano na kombinacijo lipo-limfedema in lipo-phleboedema.

Konzervativno zdravljenje vsebuje celostno obravnavo limfedema, uporabo kompresijskih oblačil, nežno in redno telesno aktivnost in prehranski ukrep za vzdrževanje normalne telesne teže. Nenehno povečevanje maščobnega tkiva zaradi metabolne motnje pri osebah z lipedemom povzročijo apatičnost in se pri njih čez čas rada pojavi tudi debelost. Zato je za njih zelo pomembno vzdrževanje normalne telesne teže že v mladosti. Priporočljive telesne aktivnosti za osebe z lipedemom so hoja, kolesarjenje in plavanje.

Lipohipertrofija - je tudi diagnosticirana kot motnja v tvorbi maščobnega tkiva, z nesorazmernim otekanjem nog v povezavi s trupom. Za razliko od lipedema, otečeno tkivo ni boleče ali občutljivo na pritisk. Prav tako ni tendence nastanka ortostatskega edema. Prizadane izključno ženske z nekaj izjemami. Moški razvijejo ta tip bolezni samo v povezavi z feminizacijo.

ROČNA LIMFNA DRENAŽA in CELOSTNA OBRAVNAVA LIMFEDEMA:

Redna terapija v obliki ročne limfne drenaže (MLD) pripomore k zmanjšanju edema (fleboedema) oz. terapija v obliki celostne obrvnave limfedema, kadar je prisoten tudi limfedem. MLD je še posebej priporočljiva za bolnike z lipedemom, ki so občutljivi na dotik. Pogostost in trajanje ročne limfne drenaže oz. celostne obravnave limfedema je odvisna od stopnje lipedema, lipo-limfedema ali lipo-phleboedema.

Pri lipedemu je opažena je tudi težnja po nastanku ortostatskega edema (fleboedema). Fleboedem ponavadi se pojavi v nogah kot rezultat povečanega pritiska v venskem sistemu zaradi neučinkovitosti venskih zaklopk. Poznamo 3 stadije: edem, edem z kožnimi spremembami in edem z ulkusom. Kombinacija obeh stanj se imenuje lipo-phleboedem. V tem primeru so tudi priporočljive redne ročne limfne drenaže.

KOMPRESIJSKA OBLAČILA:

Pri lipo-limfedemu je potrebno nositi kompresijska oblačila, katerih namen je preprečevanje poslabšanja stanja. Prav tako pa upočasnijo napredovanje lipedema. Kakšne vrste kompresijsko oblačilo in kateri kompresijski razred je potreben je odvisno od resnosti lipedema, lipo-phleboedema ali lipo-limfedema. V primerih, kadar je pritisk na tkivo preboleč, se uporablja limfo taping.

LIPOSUKCIJA:

Med kirurško zdravljenje za lipedem sodi lipektomija, najpogosteje v obliki liposukcije.

Več o lipedemu: https://en.wikipedia.org/wiki/Lipedema