Mešani edemi


 

Lipo-limfedem:

je kombinacija metabolne motnje maščobnega tkiva (lipedema) in sekundarne poškodbe limfnega sistema (limfedema). Prizadane izključno ženske z nekaj izjemami. Moški razvijejo ta tip bolezni samo v povezavi s feminizacijo in nekaterimi boleznimi. Zdravljenje enako kot pri limfedemu. (Preventiva in zdravljenje lipedema?)

Lipo-phleboedem:

je kombinacija metabolne motnje maščobnega tkiv (lipedema) in povečanega pritiska v venskem sistemu zaradi neučinkovitosti venskih zaklopk (phleboedema). Zdravljenje zajema terapije v obliki ročne limfne drenaže in nošenje kompresijskih oblačil. (Preventiva in zdravljenje lipedema?)

Lipo-limfo-phleboedem:

je kombinacija metabolne motnje maščobnega tkiv (lipedema),  sekundarne poškodbe limfnega sistema (limfedema) in povečanega pritiska v venskem sistemu zaradi neučinkovitosti venskih zaklopk (phleboedema). Zdravljenje je enako kot pri limfedemu. (Preventiva in zdravljenje lipedema?)

Phlebo-limfedem:

je kombinacija povečanega pritiska v venskem sistemu zaradi neučinkovitosti venskih zaklopk (phleboedema) in sekundarne poškodbe limfnega sistema (limfedema). Zdravljenje je enako kot pri limfedemu. (Preventiva in zdravljenje lipedema?)

Vir:

  1. Zuther J.E.: Lymphedema Management: the comprehensive guide for practitioners, 2nd ed., Georg Thieme Verlag, 2009.
  2. Weissleder H., Schuchhardt C.: Lymphedema: diagnosis and therapy, 3rd ed., Koln:Viavital-Verlag GmbH, 2001